End Of Arm Tooling – a megfogás alapjai

A gyártási folyamatok fejlesztése során a leggyakoribb és legalapvetőbb eset a termékek mozgatásának az automatizálása, melynek kulcsmozzanata a megfogás. A termékek stabil megfogásának két fő, akár egymással kombinálható változata alakult ki napjainkra, ezeknek a megoldásoknak az alapvető tulajdonságait tekintjük át ebben a bejegyzésünkben.

A legkönnyebben használható, a legtöbb féle terméktulajdonsághoz és gyártási körülményhez igazítható megfogási lehetőség a vákuumon, szívóhatáson alapuló megfogás. Pár kivételtől eltekintve ( pl. szivacsos megfogók) a szívóhatás az erre a célra kifejlesztett speciális szívókorongokban jelentkezik. A szívókorongok paramétereinek ( méret, anyagminőség, felépítés) megfelelő kiválasztásával egyszerű, de rendkívül tág lehetőséget kapunk különböző tárgyak megfogására és stabil mozgatására. A vákuumos módszer további előnyei közé tartozik, hogy ez hat legkevésbé a megfogott tárgyra, azzal semmiféle kölcsönhatás nem jön létre. A jól felépített és illesztett szívókorongos megfogás esetén a termék alaki, fizikai és felületi tulajdonságai változatlanok maradnak.

A One1Parts szívókorong családban a mm-es átmérőjű apró korongoktól egészen a 40 cm-es átmérővel rendelkező nagy szívótányérokig mindenfajta kivitel megtalálható ahhoz, hogy a termék méretétől függetlenül megfelelő megoldást találjunk a vákuum alapon történő mozgatásához. Speciális termékeinkemellett megfelelnek az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban érvényes legszigorúbb nemzetközi szabványoknak,  nyommentes változatban  is elérhetőek, széles hőmérséklet tartományban alkalmazhatóak, különböző kiviteleik pedig ellenállóvá teszik őket a különböző vegyi és gyártási szennyeződéseknek.

A megfelelő szívókorong megtalálásáhozvákuumkorong kiválasztófelületünkkel és ingyenes mérnöki tanácsadásunkkalállunk ügyfeleink rendelkezésére.

A második leginkább elterjedt megfogási forma a mechanikus alapú. Ezen belül a pneumatikus technológián alapulómegfogást szeretnénk röviden bemutatni. Ennek funkcionalitása már összetettebb, kevésbé univerzális, valamint a mozgás közben fellépő hatásokon kívül nagy hangsúlyt kell fektetni az erő- vagy alakzárás pontos meghatározására is. 

A One1Parts pneumatikus megfogó termékcsalád több sorozatot is tartalmaz. A megfogókat csoportosíthatjuk méret szerint – az GM széria legkisebb darabja a GM.0103 pl. csupán 11,5 mm hosszú és 6 mm nyitású csipesszel rendelkezik, ami egyedülálló a piacon és olyan apró termékeknél vagy szűkös helyeken is alkalmazható, ahol eddig nem volt garantálható a stabil megfogás. Robosztus, nagyobb méretű megfogóink a nehezebb, nagyobb termékek megfogásánál alkalmazhatóak széles körben, megfelelő szenzorral és pofakialakítással variálhatóan.

Megfogóinkat típusonként is csoportosíthatjuk, így beszélhetünk párhuzamos, szögemelős, egyujjas megfogókról, kiszedőkről is.

Megfogócsaládunk tagjai megtalálhatóakleírással és termékadatlappal itt.

Természetesen kínálatunkban megtalálható minden kiegészítő, csatlakozó, konzol és összeszerelési komponens amivel fenti termékeink rendszerszíntű, komplex alkalmazhatósága biztosított teljes robotkarvégi megfogási projekt kivitelezésének esetén.

Szeretnénk kiemelni, hogy az alkatrészek biztosítása mellett vállaljuk komplett robotkarok, EOAT fejek, univerzális és egyedi megfogók tervezését és gyártását.
Szakembereink már a tervezés első lépéseitől kezdve segítenek a tökéletes megfogáshoz szükséges konstrukciók kidolgozásában, egészen az üzembehelyezésig.  3D tervező szoftverek segítségével elkészítjük a megépítéshez szükséges terveket, összeállítjuk a gyártási dokumentációkat, kiválasztjuk a legmegfelelőbb alkatrészeket, megépítjük majd szállítjuk az összeszerelt robotkarvégi szerszámokat, gyorsabbá és hatékonyabbá téve partnereink automatizálási törekvéseit. Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken:   Kapcsolat

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart